مهرداد وهّابی
رژیم در ضعیف‌ترین موقعیت حیات ۴۳ ساله خود قرار دارد و اعتراضی که آغاز گشته بنیان‌های نظام را نشانه رفته است. جنبش کنونی ضد ولایت و ضد روحانی است. این جنبش طلایه‌دار نهضت لائیسیته در خاورمیانه و آفریقای شمالی می‌باشد. آینده از آن جنبش ماست و رژیم جمهوری اسلامی رفتنی است.

eslam-siasi-jonbesh-mafhoum-enghelab

مقدمه
اسلام سیاسی در دهه چهل میلادی پا گرفت و هدف اعلام شده‌اش «احیا‌گرایی اسلامی» (Islamic Revivalism) یا بازگشت به ارزش‌ها و شعائر صدر اسلام بود (نگاه کنید به کوران، 2018 (1) ؛ و وول وسون، 2019 (2)). گفتمان این جنبش رجعت به گذشته و نه ساختن آینده توسط انقلاب اجتماعی بود.
تنها با تأسیس نظام جمهوری اسلامی در ایران در پی انقلاب ۱۹۷۹، اسلام سیاسی «انقلابی» شد. قدرت‌گیری روحانیون در ایران منبع الهام بخش انقلاب اسلامی چه در میان اهل سنت و چه در میان پیروان فقه امامیه در منطقه خاورمیانه و آفریقای شمالی گردید. بدینسان اسلام سیاسی با عاریه گرفتن واژه انقلاب متجدد شد و «احیا‌گرایی اسلامی» را همچون جنبش انقلابی معطوف به ایجاد نظمی نو معرفی کرد؛ نظمی نو که می‌باید با رجعت به گذشته اسلامی بنا شود.
علامت ممیزه این نظم، «عفاف و حجاب اسلامی» یا اعمال سلطه بی چون و چرای مردان بر زنان به حکم قوانین الهی- قرآنی اعلام شد. جنبشی که در اعتراض به قتل دختر جوان کرد ژینا (مهسا) امینی بدلیل بدحجابی بهنگام اسارت در مقرگشت ارشاد بپاخاست، با شعار «زن، زندگی، آزادی»، سلطه اسلام سیاسی را به چالش کشید.
این خیزش که ارکان نظام جمهوری اسلامی را به لرزه درآورده است برای نخستین بار در کل خاورمیانه، انقلابی ضد روحانی – ضد استبدادی به منظور استقرار لائیسیته را آغاز کرده است. باز پس‌گیری مفهوم انقلاب به معنای نوسازی جامعه بر پایه برابر حقوقی زنان با مردان اکنون آشکارا در تقابل با «احیا‌گرایی اسلامی» قرار گرفته است. ناقوس مرگ اسلام سیاسی در سراسر خاورمیانه و آفریقای شمالی به یمن طلایه‌داری جنبش زنان در ایران به صدا درآمده است.
۲ نوامبر ۲۰۲۲

۱) اسلام سیاسی و مصادره مفهوم انقلاب
مورخ برجسته فرانسوی، فرناند برودل (Fernand Braudel)، به درستی انقلاب فرانسه را مظهر تجدد یا جنگ تمام عیار (Total War) علیه جباریت نامید (3). تا پیش از انقلاب ۱۷۸۹، در اروپا اندیشه تغییر رادیکال به منظور ایجاد جامعه‌ای نو دهشت‌آور بود. […]


برای خواندن متن کامل این نوشته، کلیک کنید:

برگرفته از: سایت رادیو زمانه
۲۰ آبان ۱۴۰۱

Noghteh.org © 1998-2024. All rights reserved. Web design: Homayoun Makoui