جواد عباسی توللی

مجله‌ی حقوق ما

 

کانون نویسندگان ایران خود را نهادی مدافع آزادی بیان می‌داند که از زمان تأسیس یعنی در بیش از نیم قرن گذشته، در زمینه‌‌ی ترویج ادبیات و به‌ویژه حمایت از آزادی بیان در ایران تلاش کرده است.

این کانون، بر مبنای اساسنامه‌اش، نهادی فرهنگی، صنفی و غیر انتفاعی است که در سال ۱۳۴۷ و از سوی شماری از شناخته شده‌ترین شاعران و نویسندگان ایران مانند احمد شاملو، محمود اعتمادزاده، سیمین دانشور، اسماعیل خویی و سیمین بهبهانی تأسیس شد.

کانون نویسندگان ایران در دهه‌ها و سال‌های پیش و پس از انقلاب ۱۳۵۷ همواره تحت شدیدترین فشارها و برخوردها از سوی حکومت‌های پهلوی و جمهوری اسلامی بوده است. از اعدام شماری از اعضای آن در سال‌های ابتدایی دهه ۶۰ گرفته تا پروژه‌ی قتل‌های سیاسیِ دهه‌ی ۷۰. از لغو جلسات «جمع مشورتی» تا پرونده‌سازی و انتساب اتهامات واهی به اعضای این کانون. قتل بکتاش آبتین در زندان اما متأخرترین نمونه از برخوردها با این نهاد صنفیِ نویسندگان در ایران بوده است.

مجله‌ی حقوق ما، برای بررسی نقش کانون نویسندگان ایران در تحولات اجتماعی و سیاسیِ نیم قرن گذشته و همچنین چشم انداز آزادی بیان در ایران، با ناصر مهاجر، نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر ایران گفتگو کرده است.

برای خواندن متن کامل این نوشته، کلیک کنید:

برگرفته از: عصرنو
سه شنبه ۲۴ اسفند ۱۴۰۰ – ۱۵ مارس ۲۰۲۲

Noghteh.org © 1998-2024. All rights reserved. Web design: Homayoun Makoui